Offero

Publikované dňa: 2023-02-13

Čo by mal každý rodič vedieť o PlayStation a videohrách

Miluje vaše dieťa hry na PlayStation a video hry? Deti všetkých vekových kategórií trávia hodiny každý deň hraním videohier. Chceli by ste vedieť, prečo to je tak? Pripravili sme pre vás sprievodcu herným svetom malých i veľkých hráčov.

Ako fungujú videohry

Kedysi sa všetky videohry hrávali z diskov a kaziet na stolových počítačoch. S príchodom internetu a rozmachu smarfónov sa však hry presunuli z počítača aj do mobilných zariadení, tabletov či konzol. V súčasnosti na trhu existujú hry pre tri rôzne sektory:

  1. Konzolové hry pre vyhradené stroje, ako sú PlayStation, Xbox a Wii (ako aj vreckové zariadenia ako PlayStation a Nintendo)

  2. Počítačové hry

  3. Mobilné hry pre smartfóny a tablety

Náš tip: Neviete, aký je rozdiel medzi konzolami ako PlayStation, Nintendo alebo Xbox? Poradíme vám v tom v našom blogu o PlayStation.

Hry môžu hráči hrať:

  • Po stiahnutí do zariadenia zadarmo.

  • Zaplatiť si upgrade t.j. vylepšenia - ide o mikrotransakcie a načastejšie ich využívajú milovníci hier na smartfónoch a tabletoch.

  • Po zakúpení v online obchode či Apple alebo Google App Stores.

offero.sk-rodicia-video hry- playstation1.png

Najobľúbenejšie typy hier nielen na PlayStation

Preferencia hier závisí nielen od veku hráčov, ale aj od zariadenia, na ktorom ho malý či veľký nadšenec hrá. 

Počítačové hry

Medzi počítačovými hrami sú obľúbené akčné hry ako Grand Theft Auto známe ako GTA, Call of Duty, Doom, Mortal Combat a Battlefield. Svoje stále miesto majú aj:

  • Športové hry ako FIFA

  • Simulačné ako SIMS

  • Strategické ako Crusader Kings alebo Age of empire

  • Detské ako Minecraft a Frotnite

offero.sk-rodicia-video hry- playstation5.png

Hry na PlayStation a iné konzoly

Medzi najobľúbenejšie hry pre PlayStation patria: Crash Bandicoot, Mafia Trilogy, Farming Simulator, Grand Theft Auto, Minecraft i Red Dead Redemption 2. Pre konzolu Xbox sú to športové hry ako FIFA, NHL či detský SpongeBob. U Nintenda Switch vyhráva The Legend of Zelda: Breath of the Wild, Super Mario, Just Dance.

Náš tip: Hľadáte konzolu alebo hry lacnejšie, vyskúšajte pozrieť inzeráty na online bazári Offero.sk v kategóriách:

offero.sk-rodicia-video hry- playstation6.png

Kedy je vhodné, aby deti začali hrať videohry?

Ide o kontroverznú tému, avšak odborníci sa zhodujú, že dieťa mladšie ako dva roky by nemalo stráviť akýkoľvek čas pred obrazovkou, či už ide o televíziu, konzolu, počítač alebo tablet.

Pre staršie deti ako tri roky sú vhodnou alternatívou vzdelávacie hry na tabletoch a smartfónoch. Môžu im pomôcť s počítaním a slovnou zásobou. Pre ešte staršie deti sú vhodné kreatívne či simulačno-strategické hry. Napríklad stavebný simulátor Minecraft dokáže svojich hráčov naučiť mnoho z architektúry, fyziky i geológie. Tituly ako Sim City učia deti strategické myslenie. 

Hry môžu deťom tiež pomôcť s:

  • koordináciou ruky a oka, 

  • riešením hádaniek, 

  • logickým myslením, 

  • priestorovým myslením a iných kreatívnych či strategických zručností.

offero.sk-rodicia-video hry- playstation4.png

Nastavenie limitov pre hru

Ste rodičia, ktorí sa obávajú hier? Máme pre vás dve odporúčania, čo s tým:

  1. Ponechajte herné konzoly ako je PlayStation, tablet či počítač v spoločnej časti domácnosti, kde ich využívanie môžete ľahko odkontrolovať.

  2. Stanovte deťom časový limit pre hry. Odborníci odporúčajú, aby deti neboli vystavené žiareniu obrazovky viac ako dve hodiny denne, či už ide o pozeranie televízie alebo hranie hier.

offero.sk-rodicia-video hry- playstation2.png

Mám hrať hry so svojimi deťmi?

Zdieľanie hier s vašimi deťmi vám umožní sledovať, čo hrajú, a môžete sa s nimi o tom kedykoľvek rozprávať. Hry ako Minecraft či Lego poskytujú priestor na rozvoj vášho dieťaťa, ale aj spoločný zábavný rodinný čas. Navyše môžete považovať tieto hry za “bezpečné”.

Ak je pre vás ťažké porozprávať sa s vaším tínedžerom o ich živote, videohra môže poskytnúť miesto, ktoré lepšie vyhovuje ich spôsobu myslenia ako jedálenský stôl. Hry by sa mali považovať za spoločenský priestor, nie za asociálne plytvanie časom.